BEWIT RAW SPIRULINA PLUS - křupavé kousky, 80g (Indie)
Detailní popis produktu
Můžete si vybrat ze dvou variant balení:
- BEWIT RAW SPIRULINA PLUS ve skleněné lahvičce, obsah 80g
- BEWIT RAW SPIRULINA PLUS v papírovém sáčku, obsah 250g
Balení ve skleněné lahvičce z hnědého skla zajišťuje hygienu, čistotu, trvanlivost a vylučuje kontakt s plasty.
Historie
Obecně jsou sinice a řasy součástí zemského ekosystému již stovky milionů let a díky tomu se jedná o nejstarší formy života na zemi. Modrozelené povlaky Spiruliny pokrývaly povrchy sladkovodních jezer již za dob Aztéků a Mayů, kteří povlaky sbírali a sušili na modrozelený prášek. Už tehdy Spirulinou obohacovali své obilné jídlo o komplex výživných látek a považovali jej za “pokrm jezera“.
Na znovuobjevení této zelené superpotraviny se zasloužil botanik Jean Leonard přibližně v roce 1960, kterého v rámci své francouzsko-belgické expedice do Afriky zaujal tradiční modrozelený koláč “Dihe“ podávaný tamějším obyvatelstvem. V rámci svého bádání došel k faktu, že za modrozelenou barvu je zodpovědný fykocyanin, který je jednou z dominantních sloučenin Spiruliny pocházející z alkalických jezer.
V dnešním světě zaujímá Spirulina jedno z předních míst na trhu s doplňky stravy. Stále větší oblibě se těší díky velké propagaci samotného Anthonyho Williama, který na účinky přítomných látek ve Spirulině nedá dopustit. [1, 2, 3]
Původ a pěstování
Spirulina je modrozelenou sladkovodní řasou, která ke svému správnému růstu potřebuje skutečně čistou vodu, dostatečný sluneční svit a poměrně vysoké pH. Během růstu se s přibývajícími buňkami točí do levotočivé spirály, od které je odvozen její název. Plně zralá Spirulina tvoří zelený povlak, který je šetrně sbírán ve formě biomasy a následně zpracován do finální podoby prášku, kousků nebo tablet. [1, 2, 3]
Složení a vlastnosti
V rámci svého přirozeného složení představuje Spirulina jeden z nejkomplexnějších zdrojů lehce vstřebatelných makro i mikro živin v té nejpřirozenější podobě. Spirulina představuje vhodný rostlinný doplněk stravy také pro vegany a vegetariány, a to zejména pro obsah železa a vitaminu B12, kterých mohou mít v rámci omezení živočišných produktů nedostatek. Každá buňka v těle jistě uvítá i přítomnost přírodního selenu. Spirulina dále představuje zdroj vitamínů skupiny B, jako jsou vitaminy B1, B2, B3, B6 a B9. Z vitamínu rozpustných v tucích jsou ve Spirulině přítomny především vitamin E a vitamin A. Z pohledu makroživin je pak významným zdrojem nejen potřebné vlákniny, ale také rostlinných lehce vstřebatelných bílkovin. [1, 2, 3]
Způsob přípravy
Kousky na první pohled jistě zaujmou svou sytou modrozelenou barvou, lesklým vzhledem a křupavou konzistencí. Chuť Spiruliny je výrazná a obecně se podobá chuti řas. Křupavé kousky lze přímo konzumovat nebo jimi lze dochutit různé saláty či vlažné polévky. Výborná je kombinace Spiruliny spolu s luštěninovými pomazánkami, kterým dodává výraznou chuť a lákavý (poutavý, atraktivní) vzhled.
Doporučené dávkování
1-2× denně 1 čajová lžička (1 čajová lžička 2,5 g)
Upozornění
- Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
- Výrobek není určen k náhradě pestré a vyvážené stravy.
- Uchovávejte mimo dosah dětí.
- Nevhodné pro děti do 3 let, těhotným a kojícím ženám.
- Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Původ: Indie
Zdravotní tvrzení z tzv. ON HOLD seznamu:
- Kontrola tělesné hmotnosti - chuť k jídlu
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Tonus, vitalita
- Kontrola tělesné hmotnosti
- Svalová hmota - hubnutí
ON HOLD seznam – Jedná se o seznam látek a jejich vztahu ke zdraví, které byly zaslány úřadu EFSA k posouzení, avšak EFSA doposud nevydal odborné stanovisko nebo EK doposud nevydala rozhodnutí. Upozorňujeme, že tyto tvrzení jsou dočasná.
Zdroje
[1] ANTONIO DEL RIO-CHANONA, Ehecatl, Dongda ZHANG a Youping XIE, 2015. Dynamic Simulation and Optimization for Arthrospira platensis Growth and C-Phycocyanin Production. Industrial & Engineering Chemistry Research. 54(43), 10606–10614.
[2] TEULING, Emma et al., 2017. Comparison of Protein Extracts from Various Unicellular Green Sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(36), 7989–8002.
[3] LI, Yuchen, Carmen LAMMI a Giovanna BOSCHIN, 2019. Recent Advances in Microalgae Peptides: Cardiovascular Health Benefits and Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67(43), 11825–11838.
ø výživové údaje
Na 100 g | % *RHP na 100 g | na 1 lžičku 2,5 g | % *RHP na 2,5 g | |
---|---|---|---|---|
Energetická hodnota | 1678 kJ / 398 kcal | 20 | 42 kJ / 10 kcal | 0 |
Tuky | 5,5 g | 8 | 0,1 g | 0 |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 1,7 g | 9 | 0,0 g | 0 |
Sacharidy | 20 g | 8 | 0,5 g | 0 |
Vláknina | 9 g | neuvádí se | 0,2 g | neuvádí se |
Bílkoviny | 62,5 g | 125 | 1,6 g | 0 |
Vitamíny
Na 100 g | |
---|---|
Vitamin A | 500 µg |
Vitamin E | 10 mg |
Thiamin (Vitamin B1) | 2 mg |
Riboflavin (Vitamin B2) | 3,8 mg |
Niacin (Vitamin B3) | 3 mg |
Vitamin B6 (Pyridoxin) | 2 mg |
Kyselina listová (Vitamin B9) | 150 µg |
Vitamin B12 (Kyanokobalamin) | 125 µg |
Minerální látky
Na 100 g | % *RHP na 100 g | na 1 lžičku 2,5 g | % *RHP na 2,5 g | |
---|---|---|---|---|
Vápník | 400 mg | 50 | 10 mg | 1 |
Fosfor | 900 mg | 129 | 23 mg | 3 |
Hořčík | 600 mg | 160 | 15 mg | 4 |
Železo | 70 mg | 500 | 1,7 mg | 13 |
Zinek | 3 mg | 30 | 0,1 mg | 1 |
Draslík | 1475 mg | 74 | 37 mg | 2 |
Mangan | 2 mg | 100 | 0,1 mg | 3 |
Selen | 125 µg | 227 | 3,1 µg | 6 |
* referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/ 2 000 kcal) ** denní referenční hodnota příjmu vitaminů a minerálních látek (u dospělých osob)
Nařízení Evropského parlamentu nám neumožňují uvádět u výrobků neschválená zdravotní tvrzení. Není to možné ani v případech, kdy jsou tato zdravotní tvrzení potvrzená vědeckými studiemi. Zdravotní tvrzení zde není možné uvádět ani v rámci osobních zkušeností a referencí. Pro zjištění podrobnějších informací Vás proto odkazujeme na jiné zdroje.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.