BEWIT RAW SPIRULINA PLUS, kousky
Detailní popis produktu
RAW SPIRULINA PLUS, KOUSKY
Zelená superpotravina plná vitamínů, minerálů a mnoha dalších vysoce prospěšných látek, v té nejpřirozenější podobě. Díky šetrnému zpracování je jejich cenný obsah maximálně zachován. Křupavé kousky spiruliny lze konzumovat přímo nebo s nimi můžete ozvláštnit různé typy salátů a polévek. Skvěle vynikne také v rostlinných pomazánkách.
HISTORIE
Pokrm jezera
Modrozelené povlaky spiruliny pokrývaly povrchy sladkovodních jezer již za dob Aztéků a Mayů, kteří spirulinu sbírali a sušili na modrozelený prášek a obohacovali jí své obilné jídlo o komplex výživných látek a považovali ji za „pokrm jezera“.
Znovuobjevena
O znovuobjevení této zelené superpotraviny se zasloužil kolem r. 1960 botanik Jean Leonard, kterého na jeho francouzsko-belgické expedici do Afriky zaujal tradiční modrozelený koláč „Dihe“ podávaný tamějším obyvatelstvem.
Anthony William na ní nedá dopustit
V dnešním světě zaujímá spirulina jedno z předních míst na trhu s doplňky stravy. Stále větší oblibě se těší díky velké propagaci Anthonyho Williama, který na účinky látek přítomných ve spirulině nedá dopustit. [1, 2, 3]
PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ
Levotočivé spirály spiruliny
Spirulina je modrozelená sladkovodní sinice, která pro svůj správný růst potřebuje skutečně čistou vodu, dostatečný sluneční svit a poměrně vysoké pH. Během růstu se s přibývajícími buňkami točí do levotočivé spirály, od které je odvozen její název. Plně zralá spirulina tvoří modrozelený povlak, který je šetrně sbírán ve formě biomasy. [1, 2, 3]
Rozlámaná na kousky
Sklizená modrozelená biomasa spiruliny je za použití speciální lisovací techniky lisována na tenoučké „špagety“, které jsou šetrně usušeny a následně rozlámány na výsledné kousky. V rámci jedinečné technologie zpracování a dodržení nízkých teplot nepřesahujících 42 °C je RAW SPIRULINA PLUS stále „živá“ a jsou v ní zachovány enzymy a další cenné látky, které jsou na vysoké teploty citlivé.
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Plná vitamínů, minerálů a prospěšných látek
Hořčík, selen, chrom či fosfor - všechny tyto minerály se ve spirulině ve vysokém množství nachází. Každá buňka v těle jistě uvítá i přítomnost přírodního zinku a vápníku.
Z vitamínů je to především vitamin K, pro jehož vysoký obsah je spirulina vyzdvihována.
Z pohledu makroživin je pak spirulina významným zdrojem nejen potřebné vlákniny, ale také rostlinných, lehce vstřebatelných bílkovin.
Výrazná barva spiruliny je dána modrozeleným pigmentem fykocyaninem, dominantním barvivem této sladkovodní sinice. Na barevných odlescích se dále podílejí karotenoidní či chlorofylová barviva.
Zbystřit by měli vegani a vegetariáni
Pro vysoký obsah železa a vitaminu B12 představuje spirulina vhodný rostlinný doplněk stravy také pro vegany a vegetariány, kteří mohou mít jejich nedostatečný příjem.
POUŽITÍ
Do salátů, polévek i pomazánek
Modrozelené kousky spiruliny jistě zaujmou svou křupavou konzistencí a výraznou chutí podobající se chuti řas. Křupavé kousky lze konzumovat přímo nebo jimi můžete ozvláštnit různé typy salátů a polévek. Skvělá je kombinace s rostlinnými pomazánkami, kterým dodá výraznou chuť a lákavý vzhled.
Doporučené dávkování
1 - 2× denně 1 čajová lžička (1 čajová lžička 2,5 g).
Můžete si vybrat ze dvou variant balení:
- v papírovém sáčku, obsah 250 g,
- ve sklenici, obsah 70 g.
Upozornění:
- Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
- Výrobek není určen k náhradě pestré a vyvážené stravy.
- Uchovávejte mimo dosah dětí.
- Není určeno pro děti do 3 let.
- Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Původ: Indie
NA ZÁVĚR
Zdravotní tvrzení z tzv. ON HOLD seznamu:
- kontrola tělesné hmotnosti - chuť k jídlu,
- antioxidant,
- normální hladina cukru v krvi,
- přirozená obranyschopnost – imunitní systém,
- tonus, vitalita,
- svalová hmota - hubnutí.
ON HOLD seznam - Jedná se o seznam látek a jejich vztahu ke zdraví, které byly zaslány úřadu EFSA k posouzení, avšak EFSA doposud nevydal odborné stanovisko nebo EK dosud nevydala rozhodnutí. Upozorňujeme, že tato tvrzení jsou dočasná.
ZDROJE
[1] ANTONIO DEL RIO-CHANONA, Ehecatl, Dongda ZHANG a Youping XIE, 2015. Dynamic Simulation and Optimization for Arthrospira platensis Growth and C-Phycocyanin Production. Industrial & Engineering Chemistry Research. 54(43), 10606–10614.
[2] TEULING, Emma et al., 2017. Comparison of Protein Extracts from Various Unicellular Green Sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(36), 7989–8002.
[3] LI, Yuchen, Carmen LAMMI a Giovanna BOSCHIN, 2019. Recent Advances in Microalgae Peptides: Cardiovascular Health Benefits and Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67(43), 11825–11838.
ø výživové údaje
Na 100 g | % *RHP na 100 g | na 1 lžičku 2,5 g | % *RHP na 2,5 g | |
---|---|---|---|---|
Energetická hodnota | 1678 kJ / 398 kcal | 20 | 42 kJ / 10 kcal | 0 |
Tuky | 5,5 g | 8 | 0,1 g | 0 |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 1,7 g | 9 | 0,0 g | 0 |
Sacharidy | 20 g | 8 | 0,5 g | 0 |
Vláknina | 9 g | neuvádí se | 0,2 g | neuvádí se |
Bílkoviny | 62,5 g | 125 | 1,6 g | 0 |
Vitamíny
Na 100 g | |
---|---|
Vitamin A | 500 µg |
Vitamin E | 10 mg |
Thiamin (Vitamin B1) | 2 mg |
Riboflavin (Vitamin B2) | 3,8 mg |
Niacin (Vitamin B3) | 3 mg |
Vitamin B6 (Pyridoxin) | 2 mg |
Kyselina listová (Vitamin B9) | 150 µg |
Vitamin B12 (Kyanokobalamin) | 125 µg |
Minerální látky
Na 100 g | % *RHP na 100 g | na 1 lžičku 2,5 g | % *RHP na 2,5 g | |
---|---|---|---|---|
Vápník | 400 mg | 50 | 10 mg | 1 |
Fosfor | 900 mg | 129 | 23 mg | 3 |
Hořčík | 600 mg | 160 | 15 mg | 4 |
Železo | 70 mg | 500 | 1,7 mg | 13 |
Zinek | 3 mg | 30 | 0,1 mg | 1 |
Draslík | 1475 mg | 74 | 37 mg | 2 |
Mangan | 2 mg | 100 | 0,1 mg | 3 |
Selen | 125 µg | 227 | 3,1 µg | 6 |
* referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/ 2 000 kcal) ** denní referenční hodnota příjmu vitaminů a minerálních látek (u dospělých osob)
Nařízení Evropského parlamentu nám neumožňují uvádět u výrobků neschválená zdravotní tvrzení. Není to možné ani v případech, kdy jsou tato zdravotní tvrzení potvrzená vědeckými studiemi. Zdravotní tvrzení zde není možné uvádět ani v rámci osobních zkušeností a referencí. Pro zjištění podrobnějších informací Vás proto odkazujeme na jiné zdroje.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.