BEWIT RAW SPIRULINA PLUS - křupavé kousky, 250g (Indie)

530 Kč

Křupavé kousky RAW Spiruliny vyráběné výhradně procesem šetrného sušení za nízkých teplot. Jedná se o doplněk stravy.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Můžete si vybrat ze dvou variant balení:

Balení ve skleněné lahvičce z hnědého skla zajišťuje hygienu, čistotu, trvanlivost a vylučuje kontakt s plasty.

Historie

Obecně jsou sinice a řasy součástí zemského ekosystému již stovky milionů let a díky tomu se jedná o nejstarší formy života na zemi. Modrozelené povlaky Spiruliny pokrývaly povrchy sladkovodních jezer již za dob Aztéků a Mayů, kteří povlaky sbírali a sušili na modrozelený prášek. Už tehdy Spirulinou obohacovali své obilné jídlo o komplex výživných látek a považovali jej za “pokrm jezera“.

Na znovuobjevení této zelené superpotraviny se zasloužil botanik Jean Leonard přibližně v roce 1960, kterého v rámci své francouzsko-belgické expedice do Afriky zaujal tradiční modrozelený koláč “Dihe“ podávaný tamějším obyvatelstvem. V rámci svého bádání došel k faktu, že za modrozelenou barvu je zodpovědný fykocyanin, který je jednou z dominantních sloučenin Spiruliny pocházející z alkalických je­zer.

V dnešním světě zaujímá Spirulina jedno z předních míst na trhu s doplňky stravy. Stále větší oblibě se těší díky velké propagaci samotného Anthonyho Williama, který na účinky přítomných látek ve Spirulině nedá dopustit. [1, 2, 3]

Původ a pěstování

Spirulina je modrozelenou sladkovodní řasou, která ke svému správnému růstu potřebuje skutečně čistou vodu, dostatečný sluneční svit a poměrně vysoké pH. Během růstu se s přibývajícími buňkami točí do levotočivé spirály, od které je odvozen její název. Plně zralá Spirulina tvoří zelený povlak, který je šetrně sbírán ve formě biomasy a následně zpracován do finální podoby prášku, kousků nebo tablet. [1, 2, 3]

Složení a vlastnosti

V rámci svého přirozeného složení představuje Spirulina jeden z nejkomplexnějších zdrojů lehce vstřebatelných makro i mikro živin v té nejpřirozenější podobě. Spirulina představuje vhodný rostlinný doplněk stravy také pro vegany a vegetariány, a to zejména pro obsah železa a vitaminu B12, kterých mohou mít v rámci omezení živočišných produktů nedostatek. Každá buňka v těle jistě uvítá i přítomnost přírodního selenu. Spirulina dále představuje zdroj vitamínů skupiny B, jako jsou vitaminy B1, B2, B3, B6 a B9. Z vitamínu rozpustných v tucích jsou ve Spirulině přítomny především vitamin E a vitamin A. Z pohledu makroživin je pak významným zdrojem nejen potřebné vlákniny, ale také rostlinných lehce vstřebatelných bílkovin. [1, 2, 3]

Způsob přípravy

Kousky na první pohled jistě zaujmou svou sytou modrozelenou barvou, lesklým vzhledem a křupavou konzistencí. Chuť Spiruliny je výrazná a obecně se podobá chuti řas. Křupavé kousky lze přímo konzumovat nebo jimi lze dochutit různé saláty či vlažné polévky. Výborná je kombinace Spiruliny spolu s luštěninovými pomazánkami, kterým dodává výraznou chuť a lákavý (poutavý, atraktivní) vzhled.

Doporučené dávkování

1-2× denně 1 čajová lžička (1 čajová lžička 2,5 g)

Upozornění

  • Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
  • Výrobek není určen k náhradě pestré a vyvážené stravy.
  • Uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Nevhodné pro děti do 3 let, těhotným a kojícím ženám.
  • Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

Původ: Indie

Zdravotní tvrzení z tzv. ON HOLD seznamu:

  • Kontrola tělesné hmotnosti - chuť k jídlu
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Tonus, vitalita
  • Kontrola tělesné hmotnosti
  • Svalová hmota - hubnutí

ON HOLD seznam – Jedná se o seznam látek a jejich vztahu ke zdraví, které byly zaslány úřadu EFSA k posouzení, avšak EFSA doposud nevydal odborné stanovisko nebo EK doposud nevydala rozhodnutí. Upozorňujeme, že tyto tvrzení jsou dočasná.

Zdroje

[1] ANTONIO DEL RIO-CHANONA, Ehecatl, Dongda ZHANG a Youping XIE, 2015. Dynamic Simulation and Optimization for Arthrospira platensis Growth and C-Phycocyanin Production. Industrial & Engineering Chemistry Research. 54(43), 10606–10614.

[2] TEULING, Emma et al., 2017. Comparison of Protein Extracts from Various Unicellular Green Sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 65(36), 7989–8002.

[3] LI, Yuchen, Carmen LAMMI a Giovanna BOSCHIN, 2019. Recent Advances in Microalgae Peptides: Cardiovascular Health Benefits and Analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 67(43), 11825–11838.


ø výživové údaje

  Na 100 g % *RHP na 100 g na 1 lžičku 2,5 g % *RHP na 2,5 g
Energetická hodnota 1678 kJ / 398 kcal 20 42 kJ / 10 kcal 0
Tuky 5,5 g 8 0,1 g 0
– z toho nasycené mastné kyseliny 1,7 g 9 0,0 g 0
Sacharidy 20 g 8 0,5 g 0
Vláknina 9 g neuvádí se 0,2 g neuvádí se
Bílkoviny 62,5 g 125 1,6 g 0


Vitamíny

  Na 100 g
Vitamin A 500 µg
Vitamin E 10 mg
Thiamin (Vitamin B1) 2 mg
Riboflavin (Vitamin B2) 3,8 mg
Niacin (Vitamin B3) 3 mg
Vitamin B6 (Pyridoxin) 2 mg
Kyselina listová (Vitamin B9) 150 µg
Vitamin B12 (Kyanokobalamin) 125 µg


Minerální látky

  Na 100 g % *RHP na 100 g na 1 lžičku 2,5 g % *RHP na 2,5 g
Vápník 400 mg 50 10 mg 1
Fosfor 900 mg 129 23 mg 3
Hořčík 600 mg 160 15 mg 4
Železo 70 mg 500 1,7 mg 13
Zinek 3 mg 30 0,1 mg 1
Draslík 1475 mg 74 37 mg 2
Mangan 2 mg 100 0,1 mg 3
Selen 125 µg 227 3,1 µg 6

* referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/ 2 000 kcal) ** denní referenční hodnota příjmu vitaminů a minerálních látek (u dospělých osob)


Nařízení Evropského parlamentu nám neumožňují uvádět u výrobků neschválená zdravotní tvrzení. Není to možné ani v případech, kdy jsou tato zdravotní tvrzení potvrzená vědeckými studiemi. Zdravotní tvrzení zde není možné uvádět ani v rámci osobních zkušeností a referencí. Pro zjištění podrobnějších informací Vás proto odkazujeme na jiné zdroje.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: