Nakupte alespoň za 690 Kč a dopravu máte zdarma (platí do neděle 24.9.2023)!

SEMÍNKA PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO BIO

75 Kč 211 Kč od 75 Kč
Varianta

Pískavice je známá pro své typické aroma připomínající libeček či celer. Lze ji použít při pečení chleba a různého slaného pečiva, kterému dodává zajímavou chuť. Je vhodným dochucovadlem rybích, zeleninových a dalších pokrmů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Historie

Pískavice řecké seno je bylina známá již tisíce let. Ačkoliv je tato bylina původem z Asie, stala se velmi oblíbenou především v oblasti jižní Evropy, jak je zřejmé již z jejího názvu. Řecké seno se jí říká, protože ji staří Řekové a Římané používali jako krmivo pro dobytek. Vypozorovali však, že u zvířat krmených pískavicí došlo ke zvýšení dojivosti. Na doporučení “otce medicíny“ Hippokrata, byla pískavice, pro své účinky, předepisována především ženám po porodu. Napomáhala jim ke zvýšení laktace a s harmonizací poporodního stavu. Dále byla předepisována ženám, které trpěli bolestivou menstruací. Oblíbenost si získala také u starých Egypťanů, kteří její semena přidávali do svých tradičních jídel. Zbylé listy této rostliny byly součástí egyptského kadidla Kuphi, jehož svatý kouř tvořil neodmyslitelnou součást fuminačních a balzámovacích rituálů. Semana pískavice byly nalezeny také v hrobce samotného Tutanchamona.

Původ a pěstování

Tato jednoleté bylina je původem z Asie. V dnešní době je pěstována především v Indii a Číně. Pískavice dorůstá do výšky jednoho metru a kvete sněhově bílými či jemně žlutými květy. Plodem této rostliny je lusk, ve kterém jsou uložena jedlá semena.

Složení a vlastnosti

V závislosti na svém složení a množstvím obsažených biologicky aktivních látek, je pískavice všestrannou bylinou.

Návod k použití

Pískavice je známá pro své typické aroma připomínající libeček či celer. Lze ji použít při pečení chleba a různého slaného pečiva, kterému dodává zajímavou chuť. Je vhodným dochucovadlem rybích, zeleninových a dalších pokrmů.

Původ: Indie

Zdroje

[1] BROGI, Hind et al., 2019. Fenugreek seeds estrogenic activity in ovariectomized female rats. Current Issues in Pharmacy and Medical Science. 32(3), 138-145.

[2] WUA, Zi et al., 2020. Bioactive pterocarpans from Trigonella foenum-graecum L. Food Chemistry. 313, 1-7.

[3] EL-MASRY, Heba et al., 2018. Effect of Fenugreek (Trigonella foenum Graecum) on lipid profile and sexual hormones in induced hyperlipidemic rats. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 58(1), 186-190.

[4] A. PETROPOULOS, Georgios, 2002. Fenugreek, The genus Trigonella [on­line]. 1. London: Taylor & Francis [cit. 2020-05-26]. ISBN 0-203-21747-0. Dostupné z: https://books.google.cz/books

[5] NAGAMMA, Takkella et al., 2019. Efficacy of Trigonella foenum-graecum seed extract on ovariectomy-induced hyperlipidemia, oxidative stress, and histopathological changes in rats. Pharmacognosy Magazine. 15(64), 274-279.

[6] C. S. YADAV, Umesh a Najma Z. BAQUER, 2014. Pharmaco­logical effects of Trigonella foenumgraecum L. in health and disease. Phar­maceutical Biology. 52(2), 243-254.


ø Výživové údaje

Na 100 g
Energetická hodnota 1817 kJ / 432 kcal
Tuky 6,4 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 58,4 g
- z toho cukry 0,7 g
Vláknina 24,6 g
Bílkoviny 23,0 g
Sůl <0,4 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: