SEMÍNKA PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO BIO

Novinka
Značka: Bewit
75 Kč 211 Kč od 75 Kč
Varianta

Pískavice je známá pro své typické aroma připomínající libeček či celer. Lze ji použít při pečení chleba a různého slaného pečiva, kterému dodává zajímavou chuť. Je vhodným dochucovadlem rybích, zeleninových a dalších pokrmů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Historie

Pískavice řecké seno je bylina známá již tisíce let. Ačkoliv je tato bylina původem z Asie, stala se velmi oblíbenou především v oblasti jižní Evropy, jak je zřejmé již z jejího názvu. Řecké seno se jí říká, protože ji staří Řekové a Římané používali jako krmivo pro dobytek. Vypozorovali však, že u zvířat krmených pískavicí došlo ke zvýšení dojivosti. Na doporučení “otce medicíny“ Hippokrata, byla pískavice, pro své účinky, předepisována především ženám po porodu. Napomáhala jim ke zvýšení laktace a s harmonizací poporodního stavu. Dále byla předepisována ženám, které trpěli bolestivou menstruací. Oblíbenost si získala také u starých Egypťanů, kteří její semena přidávali do svých tradičních jídel. Zbylé listy této rostliny byly součástí egyptského kadidla Kuphi, jehož svatý kouř tvořil neodmyslitelnou součást fuminačních a balzámovacích rituálů. Semana pískavice byly nalezeny také v hrobce samotného Tutanchamona.

Původ a pěstování

Tato jednoleté bylina je původem z Asie. V dnešní době je pěstována především v Indii a Číně. Pískavice dorůstá do výšky jednoho metru a kvete sněhově bílými či jemně žlutými květy. Plodem této rostliny je lusk, ve kterém jsou uložena jedlá semena.

Složení a vlastnosti

V závislosti na svém složení a množstvím obsažených biologicky aktivních látek, je pískavice všestrannou bylinou.

Návod k použití

Pískavice je známá pro své typické aroma připomínající libeček či celer. Lze ji použít při pečení chleba a různého slaného pečiva, kterému dodává zajímavou chuť. Je vhodným dochucovadlem rybích, zeleninových a dalších pokrmů.

Původ: Indie

Zdroje

[1] BROGI, Hind et al., 2019. Fenugreek seeds estrogenic activity in ovariectomized female rats. Current Issues in Pharmacy and Medical Science. 32(3), 138-145.

[2] WUA, Zi et al., 2020. Bioactive pterocarpans from Trigonella foenum-graecum L. Food Chemistry. 313, 1-7.

[3] EL-MASRY, Heba et al., 2018. Effect of Fenugreek (Trigonella foenum Graecum) on lipid profile and sexual hormones in induced hyperlipidemic rats. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 58(1), 186-190.

[4] A. PETROPOULOS, Georgios, 2002. Fenugreek, The genus Trigonella [on­line]. 1. London: Taylor & Francis [cit. 2020-05-26]. ISBN 0-203-21747-0. Dostupné z: https://books.google.cz/books

[5] NAGAMMA, Takkella et al., 2019. Efficacy of Trigonella foenum-graecum seed extract on ovariectomy-induced hyperlipidemia, oxidative stress, and histopathological changes in rats. Pharmacognosy Magazine. 15(64), 274-279.

[6] C. S. YADAV, Umesh a Najma Z. BAQUER, 2014. Pharmaco­logical effects of Trigonella foenumgraecum L. in health and disease. Phar­maceutical Biology. 52(2), 243-254.


ø Výživové údaje

Na 100 g
Energetická hodnota 1817 kJ / 432 kcal
Tuky 6,4 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 58,4 g
- z toho cukry 0,7 g
Vláknina 24,6 g
Bílkoviny 23,0 g
Sůl <0,4 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: