Nakupte alespoň za 690 Kč a dopravu máte zdarma (platí do neděle 24.9.2023)!

SEMÍNKA HOŘČICE ŽLUTÉ BIO

75 Kč 293 Kč od 75 Kč
Varianta

BIO semínka žluté hořčice mají široké využití při nakládání zeleniny, přípravě omáček a lze jimi obohatit různé zeleninové či luštěninové pokrmy. Hořčičná semínka jsou bohatým zdrojem širokého spektra enzymů, vitamínů a minerálních látek.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Historie

Hořčice patří mezi nejstarší písemně zaznamenané koření vůbec. Zmínka o tomto vysoce aromatickém koření je totiž zapsána v již Sanskrtských záznamech, které byly psány v dobách 3 000 let př. n. l.. Prvními propagátory produktů z hořčičných semínek byly staří Římané, kteří semínka drtily spolu s kyselými ovocnými šťávami za vzniku husté šťávy. Této šťávě dali název mustum ardens, což v překladu znamená “šťáva s palčivou chutí“. Právě odtud si hořčice získala svůj anglický název mustard či francouzský název moutarde. Jsou to právě Římani, díky kterým pojídáme hořčici tak, jak jí dnes známe. Postupem času došlo k doputování receptur do oblasti Galie. Odtud do celé Evropy a dalších částí světa. Kromě kořenících vlastností měli hořčičná semínka i jiná využití. Starým Římanům sloužily ke zmírnění bolesti zubů a sám Pythagoras používal obklad z hořčičných semínek na zklidnění ran po kousnutí štírem.

Původ a pěstováni

Tato jednoletá rostlina je původem z Indie, kde je hojně pěstována doposud. Jedná se o olejninu dorůstající do výšky skoro jednoho metru. Kvete menšími žlutými květy, které jsou uspořádány do hroznovitých květenství. Plody hořčice jsou kratší šešule prorostlé drobnými chloupky. Uvnitř šešulí se nacházejí hořčičná semínka žluté barvy, která jsou sklízena ve stavu plné zralosti.

Složení a vlastnosti

Hořčičná semínka jsou bohatým zdrojem širokého spektra enzymů, vitamínů a minerálních látek. Z obsažených biologicky aktivních látek je za hlavní účinnou látkou hořčice považován glykosid zvaný sinalbin. Rozdrcením semínek dochází k různým reakcím uvolněného sinalbinu. Rozdrcená semínka jsou tudíž používána k přípravě různých obkladů či domácích mastí určených na klouby.

Návod k použití

Semínka žluté hořčice mají široké využití. Při přípravě pokrmů lze použít semínka celá nebo mletá. Celá semínka hořčice přestavují ideální surovinu pro přípravu láků používaných při nakládání zeleniny. Vhodné jsou také při přípravě omáček a nakládání masa. Pražená semínka mají pikantní lehce oříškovou chuť a lze jimi obohatit různé zeleninové či luštěninové pokrmy. Prášek z mletých semínek je neodmyslitelnou součástí domácích hořčic.

Původ: Indie

Zdroje:

[1] EKANAYAKE, Athula, Gerhard N. ZEHENTBAUER a Jairus R.D.DAVID, 2016. Yellow or White Mustard (Sinapis alba L.) Oils. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. 857–863.

[2] YAN-FANGA, Xian et al., 2018. Comparison of the anti-inflammatory effects of Sinapis alba and Brassica juncea in mouse models of inflammation. Phy­tomedicine. 50, 196–204.

[3] FRANK, NANCY et al., 2010. Semiquan­titative Analysis of 3-Butenyl Isothiocyanate To Monitor an Off-flavor in Mustard Seeds and Glycosinolates Screening for Origin Identification­. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 58, 3700–3707.

[4] BOSCARO, Valentina et al., 2018. Antipro­liferative, Proapoptotic, Antioxidant and Antimicrobial Effects of Sinapis nigra L. and Sinapis alba L. Extracts. Mole­cules. 23(11), 30­04.

[5] AKBAR, Shahid, 2020. Handbook of 200 Medicinal Plants [online]. Springer [cit. 2020–05–26]. ISBN 978–3–030–16807–0. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/…-030-16807-0


ø Výživové údaje

Na 100 g
Energetická hodnota 316 kJ / 76 kcal
Tuky 3,3 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 1,1 g
Sacharidy 5,8 g
– z toho cukry 0,9 g
Vláknina 4,0 g
Bílkoviny 3,7 g
Sůl <0,01 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: