ŠVESTKOVÝ OLEJ BIO (250 ml)
Detailní popis produktu
BIO ŠVESTKOVÝ OLEJ
Za studena lisovaný BIO švestkový olej si Vás získá svou příjemnou vůní a chutí připomínající marcipán. Rostlinným zmrzlinám, RAW dezertům a dalším sladkým pokrmům dodá jemnost a příjemný, mandlový nádech. Protože nadýchané ovocné knedlíky polité švestkovým olejem, dokonalost sama.
HISTORIE
Nenápadné ovoce s nápaditou historií
Švestky, na první pohled nenápadné ovoce, kterému není přisuzován nijak zvláštní význam. Jejich úloha však zdaleka nespočívá ve švestkovém koláči. Z historického hlediska hrály důležitou roli v rozvoji raných společností a jen díky slovanským kmenům si na nich můžeme pochutnat i my Evropané. [1,2]
Výjimečný olej z jader
Zprvu byly švestky pěstovány zejména pro tolik šťavnatou dužinu a zbylé pecky dál využívány nebyly. Avšak příchod pokrokových technologií dal vzniku výjimečnému oleji lisovanému právě ze zbylých švestkových jader. Pro své výjimečné vlastnosti se švestkový olej stal oblíbeným nejen v potravinářství, ale také v kosmetice. [1,3]
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Esenciální mastná kyselina linolová
Hlavní obsaženou mastnou kyselinou je kyselina olejová, která tvoří až 70 % z celkového zastoupení mastných kyselin. Zajímavé nutriční vlastnosti švestkovému oleji však udává zejména esenciální omega-6 mastná kyselina linolová zastoupená v množství přesahující 20 %.
Zlatavý nádech, příjemná vůně i chuť po marcipánu
Dominantou za studena lisovaného švestkového oleje je jeho příjemná vůně a chuť připomínající marcipán. Není rafinován či jinak zpracováván a zachovává si tak svůj přirozený, lehce zlatavý nádech.
POUŽITÍ
Do rostlinných zmrzlin, RAW dezertů a sladkých pokrmů
Za studena lisovaný švestkový olej je typický svou příjemnou vůní a chutí připomínající marcipán. Využívá se výhradně ve studené kuchyni, protože jeho tělu prospěšné látky jsou citlivé na vysoké teploty. Skvěle vynikne v rostlinných zmrzlinách i RAW dezertech. Výborně doplní také vychladlé sladké pokrmy. Protože nadýchané ovocné knedlíky polité švestkovým olejem, dokonalost sama.
ZDROJE
[1] SAVIC, Ivan M. a Ivana M. SAVIC GAJIC. Optimization study on extraction of antioxidants from plum seeds (Prunus domestica L.). Optimization and Engineering. 2021, (22), 141-158.
[2] MAHMOOD, Azhar, Rehana AHMED a Shaheen KOSAR. Phytochemical screening and biological activities of the oil components of Prunus domestica Linn. Journal of Saudi Chemical Society. 2009, (13), 273-277.
[3] SAVIC, Ivan, Ivana SAVIC GAJIC a Dragoljub GAJIC. Physico-Chemical Properties and Oxidative Stability of Fixed Oil from Plum Seeds (Prunus domestica Linn.). Biomolecules. 2020, (10), 3-11.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.