SLUNEČNICOVÝ OLEJ BIO - DEODORIZOVANÝ

181 Kč 761 Kč od 181 Kč
Varianta

BIO slunečnicový olej bez charakteristické vůně. Pro svou vysokou stabilitu ho využijete ve studené i teplé kuchyni, a to jak u sladkých, tak i slaných jídel. Díky dezodorizace má olej neutrální vůni = je bez zápachu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

HISTORIE

Z Ameriky do jižní Evropy a dále do celého světa

Slunečnice je celosvětově proslulá zemědělská plodina, která se pěstuje zejména pro její olejnatá semena. Z dochovaných písemností vyplývá, že se slunečnice pěstovaly už před 5000 lety domorodými Američany. Na počátku 16. století se díky španělskému průzkumníkovi Monardesemu semena těchto rostlin dostala do jižní Evropy. A odtud následně do celého světa.

Olej získávaný ze semen této rostliny se už mnoho let těší velké oblibě. Své široké využití si vysloužil zejména pro svou jemnou chuť a vysokou stabilitu. Na hodnotě mu bezesporu přidávají také přirozeně přítomné fytonutrienty a esenciální mastné kyseliny. Díky všem svým benefitům se slunečnice řadí do skupiny nejdůležitějších pěstovaných olejnin na světě.

PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ

Slunečnici pro svou velikost a barvu rozhodně nepřehlédnete

Slunečnice obecná je rostlinou, kterou pro její robustní vzrůst a zářivě žluté okvětní lístky rozhodně nepřehlédnete. Většinu času její květy míří vzhůru a otáčejí se za sluncem. Později, ve stádiu své plné zralosti, hlavy květů ztěžknou a skloní se k zemi. Takto zralá, ve středech květů soustředěná slunečnicová semena se zbavují slupek a lisují se na výsledný slunečnicový olej.

SLOŽENÍ A VLASTNOSTI

Žlutá barva a charakteristicky jemná chuť. ALE BEZ VŮNĚ

Jednodruhový, BIO certifikovaný slunečnicový olej má světle až tmavě žlutou barvu a charakteristickou jemnou chuť.

Slunečnicový olej se získává šetrným lisováním za studena a následně se podrobuje tzv. dezodorizaci. Díky tomu má neutrální vůni = olej je bez zápachu. Zmíněné procesy probíhají opět šetrným způsobem, které ve výsledném oleji zachovávají maximální množství vitamínů, minerálů a tělu prospěšných látek. Významný je také vysoký obsah známého antioxidantu - v tuku rozpustného vitamínu E.

Ve slunečnicovém oleji najdete převážně nenasycené mastné kyseliny, které tvoří až 93 % celkového složení.

POUŽITÍ

Slunečnicový olej je základní potravinou vaší domácnosti

Slunečnicový olej můžete pro jeho vysokou stabilitu používat nejen ve studené, ale také v teplé kuchyni. Je vhodný na vaření, pečení i na smažení. Pro svou jemnou chuť a neutrální vůni se hodí jak do slaných, tak i sladkých jídel.

NA ZÁVĚR

  • 100% přírodní
  • Bez barviv a konzervantů
  • Vhodný pro vegany a vegetariány

ZEMĚ PŮVODU

Slovensko

ZDROJE

PARK, Brian a John M. BURKE. Phylogeography and the Evolutionary History of Sunflower (Helianthus annuus L.): Wild Diversity and the Dynamics of Domestication. Genes. 2020, 11(1), 266.

A. WHITE, DANIEL, IAN D. FISK, SAKUNKHUN MAKKHUN a DAVID A. GRAY. In Vitro Assessment of the Bioaccessibility of Tocopherol and Fatty Acids from Sunflower Seed Oil Bodies. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009, 57(13), 5720-5726.

MUHAMMAD ANJUM, Faqir, Muhammad NADEEM, Muhammad ISSA KHAN a Shahzad HUSSAIN. Nutritional and therapeutic potential of sunflower seeds: a review. British Food Journal. 2012, 114(4), 544-552.

BOCKISCH, Michael. Fats and Oils Handbook [online]. 1. AOCS, 1998 [cit. 2020-12-07]. Dostupné z: https://app.knovel.com/…ce-sunflower


Ø VÝŽIVOVÉ ÚDAJE

Na 100 g
Energetická hodnota 3700 kJ / 900 kcal
Tuky 100 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 7,0 g
- z toho mononenasycené mastné kyseliny 82,0 g
- z toho polynenasycené mastné kyseliny 11,0 g
Sacharidy 0 g
- z toho cukry 0 g
Vláknina 0 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: