OLEJ ZE SEMEN ČERNÉHO RYBÍZU (250 ml)
Detailní popis produktu
PŘÍJEMNĚ JEMNÝ A LEHOUNKÝ OLEJ ZE SEMEN ČERNÉHO RYBÍZU
Tento netradiční olej ze semen černého rybízu vyniká příjemně jemnou chutí a lehounkou texturou. Výborný je do snídaňových kaší, pudinků, dezertů a mnoha dalších sladkých i slaných pokrmů. Pro doplnění esenciálních mastných kyselin jej můžete užívat i přímo, takzvaně „na lžičku”.
HISTORIE
Opravdový poklad
Nakyslé a přesto příjemně nasládlé kuličky černého rybízu nejsou žádnou novinkou. K nalezení byly již v 16. století, a to nejen na území dnešního Německa. Pro chudinu byly ovocem, pro bohaté vínem a pro babky kořenářky - opravdovým pokladem. [1, 2]
PROCES ZPRACOVÁNÍ
Olej ze semínek
Rybíz černý (Ribes nigrum) - ovocný keř původem z Evropy. Výsledný olej je získáván ze semínek jeho plodů, tmavě černých bobulí.
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Zdroj esenciálních mastných kyselin
Jedinečnost rybízového oleje spočívá ve složení mastných kyselin, které je z velké části tvořeno esenciálními kyselinami. A to omega-6 kyselinou linolovou, omega-3 kyselinou alfa-linolenovou a vzácnou kyselinou gama-linolenovou. V malém množství je v oleji obsažena i kyselina stearidonová.
I když se esenciální mastné kyseliny účastní mnoha důležitých biochemických reakcí, lidský organismus si je nedokáže syntetizovat sám. Nemá k tomu dostatečnou enzymovou výbavu. Proto by měly být přijímány spolu se stravou. [2]
POUŽITÍ
Do snídaňových kaší, pudinků, dezertů…
Olej ze semínek černého rybízu se vyznačuje příjemně jemnou chutí a lehounkou texturou. Výborný je do snídaňových kaší, pudinků, dezertů a mnoha dalších sladkých i slaných pokrmů.
Vhodný i k přímé konzumaci, takzvaně „na lžičku“.
ZEMĚ PŮVODU
Čína
ZDROJE
[1] CIORNEA, E.; et al. A BIOCHEMICAL STUDY ON THE VACCINIUM MYRTILLUS, RIBES RUBRUM AND RIBES NIGRUM FRUITS FROM THE SPONTANEOUS FLORA. Neth. J. Agric. Sci. 2009
[2] Wu, D.; Meydani, M.; Lynette, S. L.; et al. Effect of dietary supplementation with black currant seed oil on the immune response of healthy elderly subjects. The American Journal of Clinical Nutrition 1999, 70 (4), 536-543.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.