MANDLOVÝ OLEJ
Detailní popis produktu
SAMETOVĚ JEMNÝ MANDLOVÝ OLEJ
Všestranný pomocník sametově jemné konzistence, tím je mandlový olej. Výborný je do rostlinných pomazánek, dipů, salátových zálivek a mnoha dalších pokrmů. Pro jeho neutrální chuť i vůni a dobrou tepelnou stabilitu jej můžete využít i při pečení a vaření.
HISTORIE
Již ve starých školách tradiční medicíny
Blahodárné účinky mandlového oleje byly vyučovány již ve starých čínských, ajurvédských a řeckoperských školách medicíny. Už tehdy bylo doporučováno jak jeho vnitřní, tak vnější užití. [1, 2]
PROCES ZPRACOVÁNÍ
Olej ze sladkých mandlí
Mandloň obecná (Prunus amygdalus var. dulcius) je středně-velkým stromem původem z Číny. Tolik ceněný olej je získáván z jeho jader, sladkých mandlí.
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Kyselina olejová, linolová a další přirozeně obsažené látky
Z pohledu složení mastných kyselin je mandlový olej výborným zdrojem kyseliny olejové, která je v oleji zastoupena až z 80-ti % a podílí se na jeho dobré tepelné stabilitě. Spolu s esenciální omega-6 mastnou kyselinou linolovou, vitamíny, minerály a rostlinnými fytosteroly je mandlový olej vysoce výživným a překvapivě všestranným pomocníkem.
Vyzdvihován je také jeho mimořádně vysoký obsah vitamínů E a K.
POUŽITÍ
Do rostlinných pomazánek, dipů, salátových zálivek…
Náš mandlový olej disponuje sametově jemnou konzistencí a neutrální chutí i vůní. Přidat jej můžete do rostlinných pomazánek, dipů, salátových zálivek a mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů.
Při vysokých teplotách se nepřepaluje, můžete jej proto využít i při pečení a vaření.
ZEMĚ PŮVODU
Maroko
ZDROJE
[1] Čolić, S.; Zec, G.; Natić, M.; et al. Almond (Prunus dulcis) oil. Fruit Oils: Chemistry and Functionality 2019, 149–180.
[2] Singh, D. Almond (Prunus amygdalus Batsch.): A Latest Review on Pharmacology and Medicinal uses. Research J. Pharm. and Tech. 2022, 15 (7), 3301–3310.
ø výživové údaje
Na 100 ml | |
---|---|
Energetická hodnota | 3693 kJ / 882 kcal |
Tuky | 99,8 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 2,1 g |
– z toho mononenasycené mastné kyseliny | 75,9 g |
– z toho polynenasycené mastné kyseliny | 21,2 g |
Sacharidy | 0 g |
– z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | <0,1 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.