OLIVOVÝ OLEJ Z KRÉTY EXTRA PANENSKÝ BIO

Tip
Značka: Bewit
125 Kč 172 Kč 219 Kč od 125 Kč
Varianta

Tento BIO certifikovaný, extra panenský olej z Kréty vás uchvátí výraznou barvou, vůní a výjimečnou chutí. Kouzlit s ním můžete hlavně ve studené kuchyni.

Detailní informace

Detailní popis produktu

HISTORIE

Že by nejstarší olej vůbec?

Z archeologických zpráv vyplývá, že olivovníky se pěstovaly už v dobách 3 000 let před naším letopočtem. Dochované legendy však naznačují, že samotné olivy byly středem pozornosti už mnohem dříve. Tak či onak, historikové se shodují na jednom - první olivovníkové plantáže se zakládaly v oblasti středomoří, kde se těmto požehnaným stromům daří doposud. Mnoho informací vztahujících se k olivovníkům dohledáte také ve starořecké literatuře, ve které jsou olivy symbolem bohatství, hojnosti, moci a míru.

V dnešní době není vůbec pochyb o blahodárném působení tohoto legendárního oleje. Mnoho z vás si jej spojuje se zdravou potravinou či s benefity středomořské stravy, ve které tento zázrak hraje nenahraditelnou­ roli.

PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ

Ruční sběr a zpracování do 4 dnů

Jednou ze zajímavostí olivovníků je, že plodí olivy až po dvaceti nebo i více letech svého růstu. Každopádně, vysoká nutriční hodnota a lahodná chuť olivového oleje jsou bezesporu hlavními důvody, proč si na tyto olejnaté plody vyplatí počkat. Navíc, ve výživných půdách dokáží plodit až stovky let. Olivovníkové plantáže tak představují cenné dědictví, které přežívá hned několik generací.

Olivy, plody olivovníků, se sbírají ručně, zpravidla v 5 až 7 měsíci svého růstu. Aby výsledný olivový olej mohl nést označení „extra panenský“, musí se olivy šetrným způsobem zpracovat do 4 dnů od sklizení.

Lisování oleje tak probíhá pouze mechanicky za nízkého tlaku a při nízkých teplotách nepřesahujících 50 °C. Během lisování takto kvalitního olivového oleje se nepoužívají žádná rozpouštědla a jiné chemikálie.

Náš olivový olej je původem ze sluncem zalitého Řecka. Přesněji z malebné Kréty.

SLOŽENÍ A VLASTNOSTI

Jeden z nejoblíbenějších jednodruhových olejů

Náš BIO certifikovaný, extra panenský olivový olej je typický svou světle až tmavě zelenou barvou a výjimečnou chutí, pro kterou patří mezi ty nejoblíbenější oleje. Díky šetrnému způsobu zpracování si zachovává maximální množství cenných minerálů, v tuku rozpustných vitamínů, přirozeně přítomných fytolátek a také barviv, které se mimo jiné podílejí na jeho přirozeném zbarvení. Olivový olej navíc vyniká vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, které tvoří až 70%.

NÁVOD K POUŽITÍ

K zelenině i do středomořské kuchyně

Náš extra panenský olivový olej na první pohled zaujme svou výraznou barvou. Jeho lahodně olivovou chuť si určitě zamilujete. Pro zachování všech tělu prospěšných látek ho však nevystavujte vysokým teplotám = uplatnění s ním tedy najdete zejména ve studené kuchyni.

Kombinací olivového oleje se zeleninou nikdy nic nezkazíte. Navíc olivový olej uchovává zeleninu déle čerstvou a křupavou. Široké využití má také v rámci středomořské kuchyně. Například při přípravě proslulého italského salátu Caprese se bez olivového oleje zkrátka neobejdete. Po vzoru Španělů ho můžete konzumovat jednoduše s chlebem a solí.

NA ZÁVĚR

  • Extra panenský/Extra virgin
  • BIO certifikovaný
  • Za studena lisovaný
  • 100% přírodní
  • Bez konzervantů a barviv

ZDROJE

[1] HASHMI, Muhammad Ali et al. Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Olea europaea (Olive). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 2015, 29 [cit. 2020-11-09]. Dostupné z: https://doi.org/…/2015/541591

[2] GHANBARI, Rahele et al., 2012. Valuable Nutrients and Functional Bioactives in Different Parts of Olive (Olea europaea L.)—A Review. International Journal of Molecular Sciences. 13, 3291-3340. ISSN 1422-0067.

[3] DEKDOUK, Nadia et al., 2015. Phenolic Compounds from Olea europaea L. Possess Antioxidant Activity and Inhibit Carbohydrate Metabolizing Enzymes In Vitro. Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 1-9 [cit. 2020-11-09]. Dostupné z: http://dx.doi.org/…/2015/684925

[4] ROMANI, Annalisa et al., 2019. Health E ects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, By-Products, and Leaf of Olea europaea L. Nutrients. (11), 1776-1809.

[5] GUO, Zebin et al., 2018. Chemical composition and nutritional function of olive (Olea europaea L.): a review. Phytochemistry Reviews [online]. (17), 1091-1110 [cit. 2020-11-09]. Dostupné z: https://doi-org.proxy.k.utb.cz/…1-017-9526-0

[6] GARCÍA-INZA, G.P. et al., 2014. Responses to temperature of fruit dry weight, oil concentration, and oil fatty acid composition in olive (Olea europaea L. var. ‘Arauco’). European Journal of Agronomy. (54), 107-115. ISSN 1161-0301.


ø Výživové údaje

Na 100 ml
Energetická hodnota 3367 kJ / 819 kcal
Tuky 100 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 6,5 g
- z toho mononenasycené mastné kyseliny 70,9 g
- z toho polynenasycené mastné kyseliny 12,5 g
Sacharidy 0 g
- z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0 g
Sůl <0,1 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: