MERUŇKOVÝ OLEJ BIO (250 ml)

390 Kč
Varianta

Výživný, rozplývavý, příjemně jemný - takový je olej z meruňkových jader. Perfektní přísada do ovocných salátů, pomazánek, marinád a dalších pokrmů studené kuchyně.

Detailní informace

Detailní popis produktu

ROZPLÝVAVÝ BIO CERTIFIKOVANÝ OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER

Náš za studena lisovaný, BIO certifikovaný olej z meruňkových jader vyniká příjemně jemnou chutí a rozplývá se na jazyku. Perfektní je do ovocných salátů, pomazánek, marinád a mnoha dalších pokrmů studené kuchyně, kterým dodává jemnost a přitažlivě plnou chuť.

HISTORIE

Důvěrná součást mnoha kultur

Bez ohledu na původ jsou meruňky důvěrnou součástí mnoha kultur po celém světě. Již Staří Egypťané si z dužiny meruněk připravovali své tradiční nápoje. Naopak Angličtí osadníci nedali dopustit na tolik výjimečný meruňkový olej, který užívali vnitřně i zevně. A jen díky průbojným Řekům si na nich můžeme pochutnat i u nás v Evropě. [1]

PROCES ZPRACOVÁNÍ

Lisován za studena

Meruňka obecná (Prunus Armeniaca) - světoznámý ovocný strom původem z Číny. Tolik ceněný meruňkový olej je získáván z jader jeho plodů tím nejšetrnějším způsobem, lisováním za studena.

SLOŽENÍ A VLASTNOSTI

Nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, bioaktivní sloučeniny…

Složení meruňkového oleje je tvořeno převážně nenasycenými mastnými kyselinami, ze kterých je v nejvyšším množství zastoupena kyselina olejová (71,6 %) a esenciální omega-6 mastná kyselina linolová (21,4 %). [2, 3]

Díky dodržení nízkých teplot lisování a vynechání procesu rafinace je v oleji zachováno maximální množství cenných bioaktivních sloučenin, vitaminů, provitaminů a dalších prospěšných látek.

POUŽITÍ

Do ovocných salátů, pomazánek, marinád…

Meruňkový olej se vyznačuje příjemně jemnou chutí a rozplývavou konzistencí. Perfektní je do ovocných salátů, pomazánek, marinád a mnoha dalších pokrmů studené kuchyně, kterým dodává jemnost a přitažlivě plnou chuť.

Polít jím můžete i vychladlé kaše, ovocné knedlíky a lívance.

ZEMĚ PŮVODU: TURECKO

ZDROJE

[1] DROGOUDI, PAVLINA D., STAVROS VEMMOS, GEORGIOS PANTELIDIS a CHRYSOULA TZOUTZOUKOU. Physical Characters and Antioxidant, Sugar, and Mineral Nutrient Contents in Fruit from 29 Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars and Hybrids. J. Agric. Food Chem. 2008, (56), 10754-10760.

[2] Ali Akhone, M.; Bains, A.; M. Tosif, M. Apricot Kernel: Bioactivity, Characterization, Applications, and Health Attributes. Foods 2022, 11 (15), 2184.

[3] Singh, R.; et al. Wild apricot (Prunus armeniaca) kernel oil: A strategic alternative to value added fatty acids. International Journal of Essential Oil Therapeutics 2010, (4),


ø výživové údaje

Na 100 ml
Energetická hodnota 3700 kJ / 900 kcal
Tuky 100 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 6,0 g
- z toho mononenasycené mastné kyseliny 72,6 g
- z toho polynenasycené mastné kyseliny 21,4 g
Sacharidy 0 g
- z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0 g
Sůl <0,1 g
 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: