MERUŇKOVÝ OLEJ BIO (250 ml)
Detailní popis produktu
ROZPLÝVAVÝ BIO CERTIFIKOVANÝ OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER
Náš za studena lisovaný, BIO certifikovaný olej z meruňkových jader vyniká příjemně jemnou chutí a rozplývá se na jazyku. Perfektní je do ovocných salátů, pomazánek, marinád a mnoha dalších pokrmů studené kuchyně, kterým dodává jemnost a přitažlivě plnou chuť.
HISTORIE
Důvěrná součást mnoha kultur
Bez ohledu na původ jsou meruňky důvěrnou součástí mnoha kultur po celém světě. Již Staří Egypťané si z dužiny meruněk připravovali své tradiční nápoje. Naopak Angličtí osadníci nedali dopustit na tolik výjimečný meruňkový olej, který užívali vnitřně i zevně. A jen díky průbojným Řekům si na nich můžeme pochutnat i u nás v Evropě. [1]
PROCES ZPRACOVÁNÍ
Lisován za studena
Meruňka obecná (Prunus Armeniaca) - světoznámý ovocný strom původem z Číny. Tolik ceněný meruňkový olej je získáván z jader jeho plodů tím nejšetrnějším způsobem, lisováním za studena.
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, bioaktivní sloučeniny…
Složení meruňkového oleje je tvořeno převážně nenasycenými mastnými kyselinami, ze kterých je v nejvyšším množství zastoupena kyselina olejová (71,6 %) a esenciální omega-6 mastná kyselina linolová (21,4 %). [2, 3]
Díky dodržení nízkých teplot lisování a vynechání procesu rafinace je v oleji zachováno maximální množství cenných bioaktivních sloučenin, vitaminů, provitaminů a dalších prospěšných látek.
POUŽITÍ
Do ovocných salátů, pomazánek, marinád…
Meruňkový olej se vyznačuje příjemně jemnou chutí a rozplývavou konzistencí. Perfektní je do ovocných salátů, pomazánek, marinád a mnoha dalších pokrmů studené kuchyně, kterým dodává jemnost a přitažlivě plnou chuť.
Polít jím můžete i vychladlé kaše, ovocné knedlíky a lívance.
ZEMĚ PŮVODU: TURECKO
ZDROJE
[1] DROGOUDI, PAVLINA D., STAVROS VEMMOS, GEORGIOS PANTELIDIS a CHRYSOULA TZOUTZOUKOU. Physical Characters and Antioxidant, Sugar, and Mineral Nutrient Contents in Fruit from 29 Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivars and Hybrids. J. Agric. Food Chem. 2008, (56), 10754-10760.
[2] Ali Akhone, M.; Bains, A.; M. Tosif, M. Apricot Kernel: Bioactivity, Characterization, Applications, and Health Attributes. Foods 2022, 11 (15), 2184.
[3] Singh, R.; et al. Wild apricot (Prunus armeniaca) kernel oil: A strategic alternative to value added fatty acids. International Journal of Essential Oil Therapeutics 2010, (4),
ø výživové údaje
Na 100 ml | |
---|---|
Energetická hodnota | 3700 kJ / 900 kcal |
Tuky | 100 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 6,0 g |
- z toho mononenasycené mastné kyseliny | 72,6 g |
- z toho polynenasycené mastné kyseliny | 21,4 g |
Sacharidy | 0 g |
- z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | <0,1 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.